2012. január 26., csütörtök

Games

Azaz: játékok! Tanulni játszva a legjobb. Általában a legegyszerűbb dolgok kötik le a gyerekek figyelmét (például a méregdrága reklámozott játék doboza :-), mi most egy igazi klasszikust szeretnénk ajánlani Nektek, mégpedig a memóriajátékot. 

Sokfélét lehet kapni, de érdemes egy kis időráfordítással otthon készíteni egyet a gyerkőcökkel. Az internet korában ez igen egyszerű feladat, mindössze egy nyomtatóra van még szükségünk - lehet egyből színesben nyomtatni, de ha több időnk van, jó a fekete/fehér verzió is, azt pedig együtt kiszínezhetitek! Ha nagyon átlátszana a papír, ragasszátok rá egy színes kartonra. (Kisebbekkel lehet átlátszó papírral is játszani - aztán később nehezíteni.) Vigyázzunk, mert a gyerekek nagyon jók ebben a játékban, könnyen lehetünk mi a vesztesek! :-)  

Szeretnénk egy nagyon aranyos, állatos memóriát a figyelmetekbe ajánlani, a kép alatt található az oldal, ahonnan le lehet tölteni.

http://familyfun.go.com/printables/printable-games-and-puzzles/memory-games/cute-critter-memory-game-703681/
Ha szeretnétek esetleg angolul játszani, íme az állatkák listája: 

Őzike - Deer
Mókus - Squirrel
Bűzös Borz - Skunk
Oposszum - Opossum
Fakopáncs - Woodpecker
Nyuszi - Rabbit
Béka - Frog
Mosómedve - Raccoon

Jó játékot kívánunk! Have Fun!

2012. január 18., szerda

Az angol nyelv fontos!! De miért is?

Ez a bejegyzés egy nagyon egyértelmű kérdésre próbál választ adni. Azt hiszem, manapság mindenki tudja, a saját bőrén tapasztalja, hogy az angol nyelv mennyire fontos a mindennapokban is, mennyire része az életünknek. Megpróbáljuk röviden, pontokban összefoglalni, miért is fontos (jól) angolul tudni. 

1. A statisztikák szerint 446 millió anyanyelvi beszélője van napjainkban. A Föld lakosságához képest az anyanyelvi beszélők száma százalékosan csökken, viszont a világ első számú másodikként használt nyelve az angol. Kb. 650 millióan beszélik jól első vagy második nyelvként és 2-3 milliárd közé teszik azok számát akik néhány szót értenek a nyelvből. (forrás: wikipedia)

2. Az Európai Unió egyik hivatalos és munkanyelve.

3. Az angolul tanulók közül csak több mint minden 100. tud az alapszintnél jobban, viszont ezt a nyelvet tanulják a világon a legtöbben.
4. Egyben a legelterjedtebb számítógépes nyelv is.

5. A tudomány is ezt a nyelvet használja.

6. A zenében is meghatározó, slágereink zömét angolul éneklik. 

7. A filmek világában is igen gyakori (gondoljunk csak Hollywoodra, a sztárokra.)

Természetesen a felsoroltakon kívül számtalan más egyéb okot is tudnánk mondani, miért is érdemes pont angolul tanulni: ha lehetünk egy picit szubjektívek, akkor mondhatnánk, hogy az angol az a nyelv, amit bárhol a világban használhatunk; ami összeköt ismeretlen embereket; amit ha meghallunk, biztosan tudjuk, hogy angolt hallottunk; amivel az interneten elboldogulunk; és ismerete az említett okok által kicsit világpolgárrá varázsol minket. 

(A tények forrása: http://hu.wikipedia.org/wiki/Angol_nyelv)

2012. január 9., hétfő

Who says quack?

Mi lehet az, ami kisfiúknak-kislányoknak egyaránt kedves? Mi úgy tapasztaltuk, hogy ez a témakör nem más, mint az állatvilág. Lehet házi vagy vadállat, régen kihalt vagy fantázia szülötte, egy biztos: minden kicsi szívesen nézeget állatokat. 

Mivel legtöbbször vizuális úton kapjuk az információt, nem árt egy kicsit más érzékeinket is finomra hangolni. Használjuk ki nagyszerű hallásunkat is! Kicsik és nagyok is jól szórakozhatnak az alábbi videóval, amin különböző házi állatokat lehet hallani. Természetesen a nevek angolul szerepelnek. 


Babáknál elég ha hallgatjuk a hangokat, nézzük hozzá a képeket. Ovisoknál, kisiskolásoknál már kép nélkül lehet találgatni, vajon milyen állatot hallottak. Felnőttként is nagyon érdekes feladat!

2012. január 4., szerda

Happy New Year

Köszöntünk Mindenkit 2012-ben! 

Ilyenkor év elején akarva-akaratlanul is előkerülnek az újévi fogadalmak... Mit fogadhatnak meg egy Helen Doron angolra járó kisdiák Szülei? Képzeletbeli listánk így néz ki:

2012-ben megfogadom, hogy...

- naponta kétszer meghallgatjuk az aktuális angol CD-t.

- ha van egy kis időm, otthon is megnézegetjük a munkafüzeteket együtt.(Hiszen együtt "olvasgatni" jó!)

- biztatom Gyermekemet, hiszek a tudásában.

- az előző fogadalmamhoz kapcsolódva, nem vizsgáztatom őt otthon angolból (csak akkor, ha ő szeretne tanárosat játszani).

- türelmes vagyok vele, hiszen az anyanyelvét sem egy év alatt tanulta meg.

- megdicsérem saját magam, hiszen tudatos döntésemmel, hogy angolra járunk, megkönnyítem Gyermekem jövőjét. :-)