2011. augusztus 8., hétfő

Mit csináljunk, ha esik az eső?

Mostanában nem a banánérlelő meleg jellemzi a legjobban az időjárást. Lassan megszokhatjuk, hogy egy kis kánikula után jön egy kis hideg is. Mit találjunk ki a gyerekekkel, ha a kinti programot elmossa az eső? A gyakorlott Anyukáknak számos kipróbált módszere van már, mit lehet ilyenkor tenni, de ez a kiszámíthatatlan idő még a legedzettebbeket is próbára teheti. Miközben számoljuk a perceket, hogy mikor jön már vissza a nyár, készíthetünk például rizsképet. A rizs hálás alapanyag, hiszen szinte minden háztartásban megtalálható, és nem is drága. (Már ha nem olasz rizottó rizst használunk a képhez:-) Szükségünk van még erős kartonra és ragasztóra. A kartonra rajzoljunk tetszőleges formákat, legkönnyebben az egyszerűbbeket lehet majd kitölteni rizzsel, mint csillag, szívecske, kisautó, napocska - azért az ügyes kezűek előnyben vannak, a gyermek kívánsága lehet Thomas vagy éppen Aranyhaj. Jó alaposan ragasztózzuk be a körvonalon belül, és nyomkodjuk bele a rizst.

Ha kész vagyunk, hagyjuk száradni, és miután már nem potyognak le róla a rizsszemek, le is festhetjük őket. A kész művet ha meg akarjuk őrizni az utókornak vagy ajándékba szánjuk a nagyinak, érdemes hajlakkal fixálni (természetesen ezt anyuka csinálja). Így akár szép képként a falra is kirakhatjuk, méretétől függően mágnescsík ragasztásával hűtődísz is lehet belőle. Sokszor készítettünk már rizsképet a foglalkozásainkon, és mindig nagy siker volt! 

Tippek: 

* Minél nagyobb a karton és rajta a rajz, annál egyszerűbb kitölteni (persze ehhez több rizs és idő kell, de a kicsiknek sem kell az apró részletek miatt idegeskedniük, és még a ragasztóval is lehet pacsmagolni)
* Ha tudjátok, angolul is meg lehet mondani, mit láttok a képen, milyen színűre festitek, stb.
* Óvodás kortól ajánljuk, de felügyelettel kistesó is szívesen segít (csak ne kóstolja meg a rizst! :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése