2011. szeptember 29., csütörtök

Sokan kérdezték már - Mitől más? 1.

... hogy miben más a Helen Doron Módszer. Ennek megválaszolására elindítunk egy sorozatot, mert úgy gondoljuk, hogy a HD sokban más, mondhatni TELJESEN más - ezt pedig célszerű több cikkben bemutatni. 

Az első dolog, amiben a Helen Doron Módszer más: 

Élményszerű tanítás
A Helen Doron Early English nem csupán egy nyelvtanítási metódus. Sokkal inkább nyelvelsajátításról van szó. Ennek folyományaként az órákon nem csak nyelvet tanulnak a gyerekek, hanem sokkal többet. Sok mindenre maguktól kell rájönniük, ezáltal fejlődik problémamegoldó készségük. Olyan játékokat játszunk velük, ami a korosztályuknak megfelelő, de azért mégis kihívás. Egyrészt rá kell jönniük, hogy működik az adott játék, másrészt ezt az egészet angol nyelvű környezetben teszik, így duplán csikorognak a kis agytekervények. Megtanulnak angolul gondolkodni. Ezáltal szükségük van sok-sok kreativitásra. 
Aztán ott vannak a kortársak, a kis csoporttársaik, tehát a megfelelő társas viselkedésre is szükséges figyelniük. Bizony ki kell várni a sorukat, használják a "kérem" szót (khm, lehetőleg angolul! :-) PLEASE a varázsszó) és ha a tanár következetes, akkor a szokások hamar rögzülnek.

A legegyszerűbb oktatási mód a vizuális tanítás, vagyis ha megmutatunk valamit a kis tanítványoknak. De nem mindenki vizuális típus, ezért használjuk a Helen Doron órákon más érzékeinket is. Ilyen például az ízlelés: gyümölcsök tanításakor meg is kóstoljuk azokat. Csukott szemmel, a plüssjáték kitapintása révén is ki lehet találni, milyen állatra gondolhatott a tanár néni. Ha megszagolunk valamit, az illat emléke erősen rögzül, könnyen lehet hozzákapcsolni dolgokat. A hallás, mozgás pedig dalok, tevékenységek, koreográfiák során kerül használatra. 
A foglalkozások során fejlődik a gyerekek önbizalma. Szeretnénk, ha minden kisgyermek egészséges, kiegyensúlyozott, boldog felnőtté válna, és ehhez elengedhetetlen a sikerélmény. Maga a tanítás ÉLMÉNY (így, nagybetűvel) legyen, mind a gyerekeknek, és mind a tanárnak! Pozitív emléket vigyenek haza magukkal az órákról a lurkók, ezért fontos, hogy a tanár minden gyerekre figyeljen, ismerje az erősségeiket és a gyengéiket egyaránt. Ha tudom, hogy az egyik kicsinek nem az erőssége a memóriajáték, akkor mindenképpen tervezek egy olyan játékot az órára, amiben ő a legjobb. Hiszen minden gyerek más és más, így a képességeik is mások. 

A következő bejegyzésünkig álljon itt egy idézet egyik kis tanítványunktól: 
Anyuka kérdezi:  Na, mit tanultatok ma? 
Válasz: Anyuuuu, mi itt nem tanulunk, hanem játszunk! 
:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése