2011. szeptember 8., csütörtök

Milyen a jó tanár?

Helen Doron óra közben
Az előző bejegyzésünkben a bemutató órákról írtunk. Ott említettük, hogy nagyon fontos, jó-e a tanár. 
De milyen a jó tanár? Lehet, hogy elsőre ez egyszerű kérdésnek hangzik, de valójában nem az. Érdekes, hogy vannak nagyon is egyértelmű kritériumok, de vannak szubjektív szempontok is. A Helen Doron nyelviskolákban természetesen arra törekszünk, hogy a lehető legjobb tanárt találjuk meg Gyermeked számára - a HD tanároknak, mire elérnek odáig, hogy bemutató órákat tartsanak, számtalan vizsgáztató előtt kell megfelelniük (nyelviskola vezető, leendő tanár kollégák, országos központ, teacher trainer, azaz tanárképző tanár... ) 
Az itt leírtak a mi véleményünket tükrözik, a teljesség igénye nélkül.

* Elengedhetetlen a tökéletes nyelvtudás. Nem feltétlenül diplomára gondolunk: a nyelv alapos ismerete a lényeg. Ebbe beletartozik a jó kiejtés is. (Nem szeretnénk olyat hallani a gyerekektől, hogy "Anya, a CD-n a néni máshogy mondta...")
* Határozottság. Legyen a tanár kedves, empatikus, de tudjon határozottan kérni, közbeavatkozni. Ez néha nagyon nehéz, amikor a gyerekek néznek ránk boci szemekkel, vagy éppen szívből kacagnak valamin...
* Egyformán figyeljen minden kisgyerekre a foglalkozásokon. 
* Ragaszkodjon az óratervéhez, de ne legyen túl merev. Lehet, hogy az adott feladathoz aznap éppen senkinek sincsen hangulata. Ilyenkor legyen 1-2 plussz dolog a tarsolyában.
* Pozitív megerősítés. Dicséret, dicséret, dicséret. Ne csak azt vegye észre, ha valaki rosszat csinál!
* Értsen a gyerekek nyelvén. Ne egy felnőttképzésből, muszájból áthelyezett tanár legyen, hanem elhivatott, gyermekszerető, gondosan felkészült pedagógus, aki szívből tanít.

Ha mindezek a tételek teljesülnek, akkor is ott van a legfontosabb kérdés: szeret-e Gyermeked az órákra járni? Hiszen lehet, hogy a szülőnek a tanár tökéletesnek tűnik, de a gyerek mégsem fogadja el. Lehet, hogy neki olyan tanár a kedvence, aki esetleg Neked nem a legszimpatikusabb. A gyerekek általában jól döntenek, érdemes rájuk hallgatni - megérzik, hogy kinél tudnak a legjobban tanulni, kivel tudnak a legjobban együttműködni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése