2011. október 8., szombat

Use it or loose it?

Használjuk vagy elfelejtjük? A tanulmány szerint az AGY emlékszik az „elfelejtett” nyelvtudásra is.

Science Daily (2009, szept. 25) — Sokan tanulnak idegen nyelveket kiskorukban, de bizonyos esetekben ez a nyelvvel való találkozás túl rövid és azután nincs alkalmunk gyakorolni az adott nyelvet. Esetenként úgy érzékelhetjük, hogy az ilyetén módon elhanyagolt nyelvtudás eltűnik a memóriánkból.
Valóban „használjuk vagy elfelejtjük” lenne a helyzet? Bár úgy tűnhet, hogy semmilyen emlékünk nincs az adott nyelvről, a legújabb kutatások igazolják, hogy az ún. „elfelejtett” nyelvtudás mélyebben vésődik be agyunkba, mint azt elsőre gondolnánk.

Jeffrey Bowers, Sven L. Mattys és Suzanne Gage a University of Bristol pszichológusai kutatásukhoz olyan önkénteseket kerestek, akiknek angol volt az anyanyelve, de gyermekkorukban rövid ideig hindi vagy zulu nyelvet tanultak. Azért erre a két nyelvre fókuszáltak a kutatók, mert ezek a nyelvek olyan fonémakat tartalmaznak (fonéma=a nyelv a legkisebb egysége), amelyeket az angol anyanyelvűek nagyon nehezen ismernek fel.
A kutatók megkérték a jelentkezőket, hogy töltsenek ki egy nyelvi tesztet, annak ellenőrzéséhez, mennyire emlékeznek az „elhanyagolt” nyelv szókincsre. Ezután, megkérték a résztvevőket, hogy hindi vagy zulu nyelvben található fonéma párokat próbáljanak felismerni.

Kiderült, hogy bár a szókincs tesztelése közben úgy nézett ki, hogy semmilyen emlékük nincs az adott idegen-nyelv szavairól, a résztvevők meglepően gyorsan újra tudták tanulni az idegen fonémákat és helyesen azonosították őket az ún. „elfelejtett” idegen nyelven!

Ezek a kutatási eredmények melyek a Pszichológiai Szövetség, Psychological Science című folyóiratának legutóbbi számában jelentek meg, bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a kisgyermekek korai nyelvtanulásának nagy hatása lehet a beszédfejlődésre, még akkor is, ha később nem találkoznak azzal a nyelvvel.
A cikk írói arra következtetésre jutottak, hogy „Még akkor is, ha a nyelvet „elfeledettnek” érezzük, miután sok évig nem használtuk, a korai nyelvtanulás nyomai fellelhetőek az agyban, melyek a nyelv könnyebb újratanulása során manifesztálódnak.„

Forrás: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090924112845.htm
Helen Doron Központunk fordítása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése