2011. szeptember 29., csütörtök

Sokan kérdezték már - Mitől más? 1.

... hogy miben más a Helen Doron Módszer. Ennek megválaszolására elindítunk egy sorozatot, mert úgy gondoljuk, hogy a HD sokban más, mondhatni TELJESEN más - ezt pedig célszerű több cikkben bemutatni. 

Az első dolog, amiben a Helen Doron Módszer más: 

Élményszerű tanítás
A Helen Doron Early English nem csupán egy nyelvtanítási metódus. Sokkal inkább nyelvelsajátításról van szó. Ennek folyományaként az órákon nem csak nyelvet tanulnak a gyerekek, hanem sokkal többet. Sok mindenre maguktól kell rájönniük, ezáltal fejlődik problémamegoldó készségük. Olyan játékokat játszunk velük, ami a korosztályuknak megfelelő, de azért mégis kihívás. Egyrészt rá kell jönniük, hogy működik az adott játék, másrészt ezt az egészet angol nyelvű környezetben teszik, így duplán csikorognak a kis agytekervények. Megtanulnak angolul gondolkodni. Ezáltal szükségük van sok-sok kreativitásra. 
Aztán ott vannak a kortársak, a kis csoporttársaik, tehát a megfelelő társas viselkedésre is szükséges figyelniük. Bizony ki kell várni a sorukat, használják a "kérem" szót (khm, lehetőleg angolul! :-) PLEASE a varázsszó) és ha a tanár következetes, akkor a szokások hamar rögzülnek.

A legegyszerűbb oktatási mód a vizuális tanítás, vagyis ha megmutatunk valamit a kis tanítványoknak. De nem mindenki vizuális típus, ezért használjuk a Helen Doron órákon más érzékeinket is. Ilyen például az ízlelés: gyümölcsök tanításakor meg is kóstoljuk azokat. Csukott szemmel, a plüssjáték kitapintása révén is ki lehet találni, milyen állatra gondolhatott a tanár néni. Ha megszagolunk valamit, az illat emléke erősen rögzül, könnyen lehet hozzákapcsolni dolgokat. A hallás, mozgás pedig dalok, tevékenységek, koreográfiák során kerül használatra. 
A foglalkozások során fejlődik a gyerekek önbizalma. Szeretnénk, ha minden kisgyermek egészséges, kiegyensúlyozott, boldog felnőtté válna, és ehhez elengedhetetlen a sikerélmény. Maga a tanítás ÉLMÉNY (így, nagybetűvel) legyen, mind a gyerekeknek, és mind a tanárnak! Pozitív emléket vigyenek haza magukkal az órákról a lurkók, ezért fontos, hogy a tanár minden gyerekre figyeljen, ismerje az erősségeiket és a gyengéiket egyaránt. Ha tudom, hogy az egyik kicsinek nem az erőssége a memóriajáték, akkor mindenképpen tervezek egy olyan játékot az órára, amiben ő a legjobb. Hiszen minden gyerek más és más, így a képességeik is mások. 

A következő bejegyzésünkig álljon itt egy idézet egyik kis tanítványunktól: 
Anyuka kérdezi:  Na, mit tanultatok ma? 
Válasz: Anyuuuu, mi itt nem tanulunk, hanem játszunk! 
:-)

2011. szeptember 22., csütörtök

Egy kis komolyság...


Már az anyaméhben megkezdődik a kétnyelvűség

Azok a babák, akik már az anyaméhben rendszeresen két nyelvet hallanak, nagyobb eséllyel lesznek később kétnyelvűek - közölték amerikai kutatók a Psychological Science című szaklapban megjelent tanulmányukban.
A University of British Columbia pszichológusai egy francia kutatóval együtt vizsgálták újszülöttek két csoportját. Az egyik csoportba tartozó babák csak angol nyelvű beszédet hallottak méhen belül, míg a másik csoportba tartozó magzatok az angolon kívül tagalog nyelvet is hallottak, amelyet a Fülöp-szigeteken beszélnek.

A kutatók a babák nyelvek iránti preferenciáját az újszülöttek szopóreflexének segítségével vizsgálták, mert igyekvőbb szopásuk az inger iránti érdeklődésüket jelzi.

Az első tesztben a csecsemők 10 percen át hallottak beszédet, mely percenként váltakozva angol vagy tagalog volt. Azok az újszülöttek, akik az anyaméhben csak angol beszédet hallottak, nagyobb érdeklődést mutattak az angol iránt, azaz szopóreflexük erősebb volt ilyenkor, mint amikor tagalog nyelv hangzott fel mellettük. A magzatként már két nyelvnek kitett csecsemők ezzel szemben egyforma érdeklődést mutattak az angol és a tagalog iránt is. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a születés előtti kétnyelvűség hatására a babák jobban figyelnek mindkét nyelvre, vélhetően könnyebben meg is tanulják azokat.

A szakemberek azt is vizsgálták, vajon különbséget tudnak-e tenni az újszülöttek a két nyelv között, ami a kétnyelvűség feltétele. A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy a kétnyelvű csecsemők az egynyelvűekhez hasonlóan képesek voltak a nyelvek megkülönböztetésére, ami hozzájárul ahhoz, hogy ne keverjék össze a későbbiekben két nyelvüket.

(Helen Doron Központunk cikke)

2011. szeptember 8., csütörtök

Milyen a jó tanár?

Helen Doron óra közben
Az előző bejegyzésünkben a bemutató órákról írtunk. Ott említettük, hogy nagyon fontos, jó-e a tanár. 
De milyen a jó tanár? Lehet, hogy elsőre ez egyszerű kérdésnek hangzik, de valójában nem az. Érdekes, hogy vannak nagyon is egyértelmű kritériumok, de vannak szubjektív szempontok is. A Helen Doron nyelviskolákban természetesen arra törekszünk, hogy a lehető legjobb tanárt találjuk meg Gyermeked számára - a HD tanároknak, mire elérnek odáig, hogy bemutató órákat tartsanak, számtalan vizsgáztató előtt kell megfelelniük (nyelviskola vezető, leendő tanár kollégák, országos központ, teacher trainer, azaz tanárképző tanár... ) 
Az itt leírtak a mi véleményünket tükrözik, a teljesség igénye nélkül.

* Elengedhetetlen a tökéletes nyelvtudás. Nem feltétlenül diplomára gondolunk: a nyelv alapos ismerete a lényeg. Ebbe beletartozik a jó kiejtés is. (Nem szeretnénk olyat hallani a gyerekektől, hogy "Anya, a CD-n a néni máshogy mondta...")
* Határozottság. Legyen a tanár kedves, empatikus, de tudjon határozottan kérni, közbeavatkozni. Ez néha nagyon nehéz, amikor a gyerekek néznek ránk boci szemekkel, vagy éppen szívből kacagnak valamin...
* Egyformán figyeljen minden kisgyerekre a foglalkozásokon. 
* Ragaszkodjon az óratervéhez, de ne legyen túl merev. Lehet, hogy az adott feladathoz aznap éppen senkinek sincsen hangulata. Ilyenkor legyen 1-2 plussz dolog a tarsolyában.
* Pozitív megerősítés. Dicséret, dicséret, dicséret. Ne csak azt vegye észre, ha valaki rosszat csinál!
* Értsen a gyerekek nyelvén. Ne egy felnőttképzésből, muszájból áthelyezett tanár legyen, hanem elhivatott, gyermekszerető, gondosan felkészült pedagógus, aki szívből tanít.

Ha mindezek a tételek teljesülnek, akkor is ott van a legfontosabb kérdés: szeret-e Gyermeked az órákra járni? Hiszen lehet, hogy a szülőnek a tanár tökéletesnek tűnik, de a gyerek mégsem fogadja el. Lehet, hogy neki olyan tanár a kedvence, aki esetleg Neked nem a legszimpatikusabb. A gyerekek általában jól döntenek, érdemes rájuk hallgatni - megérzik, hogy kinél tudnak a legjobban tanulni, kivel tudnak a legjobban együttműködni.