2011. december 1., csütörtök

Candy Cane

A mai nap bizony már december első napja, így egy aktuális bejegyzéssel köszöntenénk a kedves Olvasókat. Bemutatunk egy igen kedvelt angol karácsonyi csemegét ami nem más mint, a...

Christmas candy cane - azaz bot alakú csavart cukorka


Nem egy fogacska kímélő édességről van szó, az már biztos! Nem is mai darab: kb. a 17. században kezdett Európában elterjedni, hogy pontosan honnan, azt nem tudni. Amerikában először 1847-ben tűnt fel. Fehér és általában piros színű csavart kemény cukor, eredetileg borsmenta vagy fahéj ízzel.

Mivel az első időszakban mindegyik darab kézzel készült, és nem volt még celofán, hogy szállítás során védje a törékeny édességet, nagy dolognak számított hozzájutni, egészen az 1950-es évekig, amikor a munkafolyamatot gépesítették. Innentől nem volt megállás: a cukrocskák szabadon utazhattak a világban.

A legelső cukrocskáknak nem volt még hajlított végük, a legenda szerint egy német templomi kórusvezető gondolta úgy, hogy hajlítva jobban emlékezetet a pásztorok botjára, így ezzel a finomsággal jutalmazta az éneklőket szorgalmukért. A másik történet úgy szól, azért lettek hajlítottak, hogy szépen lehessen velük dekorálni a karácsonyfát. Végleges, csíkos formáját a 19. században kapta meg, addig csak fehér színben pompázott - ugye, hogy szebb így?

Tradicionális (balra) és egy újabb változat

Aki szeretne bővebben informálódni, annak ajánljuk az alábbi angol nyelvű linket:
http://www.madehow.com/Volume-7/Candy-Cane.html

Forrás (kép és szöveg): wikipedia, www.madehow.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése