2011. december 6., kedd

Tadamm! Az ígért recept

Mézeskalácsos bejegyzésünkben ígértük, hogy egy szuper kipróbált recepttel jelentkezünk. Ez a kekszecske frissen ropogós, másnapra viszont már jó puha. Nagyszerű, hogy nincsen benne cukor, nincsen vele sok macera, nem túlzottan fűszeres, így a gyerekeknek minden bizonnyal nagyon fog ízleni. 



A recept erről az oldalról származik. Vigyázat, rengeteg guszta étel van fent!

Hozzávalók: 
17 dkg liszt
1 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt fahéj
6 dkg vaj (hidegen, felkockázva)
10 dkg méz
1 tojássárgája, felverve
¼ tk szódabikarbóna
csipet só

Ezekkel kezdünk: liszt, szódabikarbóna, só és a fűszerek. Egy tálba mérjük mindet, és aztán hozzáadjuk a vajat, amit elmorzsolunk a lisztes keverékkel.

Második felvonás: a katyvaszhoz hozzáadjuk a mézet, a felvert tojássárgáját aztán kézzel vagy géppel addig gyúrjuk, amíg szilárd tésztát kapunk (szerintem meg lehet vele birkózni kézzel!  - Kati néni megjegyzése) Folpackba csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.

Sütés: ha letelt a fél óra, előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral kibélelünk egy jó nagy tepsit (vagy több kisebbet), a tésztát lisztes gyúródeszkán kinyújtjuk, és indulhat a móka, elő a kekszkiszúrókkal, szaggassunk formákat belőle. Esetleg készíthetünk kézlenyomatot is! :-)

Nálunk természetesen emberke formájú süti készült
Miután betettük a sütőbe, figyeljünk nagyon, mert 8-10 perc bőven elég ahhoz, hogy megsüljenek a kekszek. (Nálam légkeveréses sütőben 9 perc bőven elég volt, sőt, 8 és fél... - Kati néni megjegyzése)

Nem voltam elég gyors a fotózással

Ha kész, lehet díszíteni cukormázzal, de natúron is nagyon fincsi! Aznap még ropog, másnapra megpuhul!

Tipp: mi még nem próbáltunk, de sütés előtt lehet a kekszekre tenni diót, vagy aszalt szilvát!

Ti is kipróbáljátok? :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése