2011. december 8., csütörtök

Rudolph The Red Nosed Reindeer

Az amerikai gyerekek körében igen népszerű a Télapó szánját húzó rénszarvasok, különösképp Rudolph története. (Náluk a Télapó az, aki Karácsony éjszakáján elrepíti az ajándékokat a gyerekeknek.) Ő vezeti a többieket, mivel pirosan fénylő orrocskája még a ködben is megvilágítja az utat.

A történet szerint Rudolph nem volt mindig népszerű: piros orra kezdetben inkább hátrány volt, mint előny. A többi rénszarvas kigúnyolta, hiszen más volt, mint ők, nem engedték szegény Rudolphot velük játszani. Ámde egy nagyon ködös Karácsony éjjelen ez a világító nózi pont kapóra jött a Télapónak: Rudolphot a szán legelőkelőbb helyére küldte, hogy fénylő lámpásként segítse útjukat a ködben. Így lett Rudolph a leghíresebb rénszarvas.

A mesét Robert L. May írta 1939-ben, a klasszikus dal pedig 1949-ben jelent meg.



Rudolph the Red Nosed Reindeer 


Rudolph, the red-nosed reindeer
had a very shiny nose.
And if you ever saw him,
you would even say it glows.

All of the other reindeer
used to laugh and call him names.
They never let poor Rudolph
join in any reindeer games.

Then one foggy Christmas Eve
Santa came to say:
"Rudolph with your nose so bright,
won't you guide my sleigh tonight?"

Then all the reindeer loved him
as they shouted out with glee,
Rudolph the red-nosed reindeer,
you'll go down in history! 

Forrás: http://www.hellokids.com
Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Rudolph_the_Red-Nosed_Reindeer

2011. december 6., kedd

Tadamm! Az ígért recept

Mézeskalácsos bejegyzésünkben ígértük, hogy egy szuper kipróbált recepttel jelentkezünk. Ez a kekszecske frissen ropogós, másnapra viszont már jó puha. Nagyszerű, hogy nincsen benne cukor, nincsen vele sok macera, nem túlzottan fűszeres, így a gyerekeknek minden bizonnyal nagyon fog ízleni. 



A recept erről az oldalról származik. Vigyázat, rengeteg guszta étel van fent!

Hozzávalók: 
17 dkg liszt
1 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt fahéj
6 dkg vaj (hidegen, felkockázva)
10 dkg méz
1 tojássárgája, felverve
¼ tk szódabikarbóna
csipet só

Ezekkel kezdünk: liszt, szódabikarbóna, só és a fűszerek. Egy tálba mérjük mindet, és aztán hozzáadjuk a vajat, amit elmorzsolunk a lisztes keverékkel.

Második felvonás: a katyvaszhoz hozzáadjuk a mézet, a felvert tojássárgáját aztán kézzel vagy géppel addig gyúrjuk, amíg szilárd tésztát kapunk (szerintem meg lehet vele birkózni kézzel!  - Kati néni megjegyzése) Folpackba csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.

Sütés: ha letelt a fél óra, előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral kibélelünk egy jó nagy tepsit (vagy több kisebbet), a tésztát lisztes gyúródeszkán kinyújtjuk, és indulhat a móka, elő a kekszkiszúrókkal, szaggassunk formákat belőle. Esetleg készíthetünk kézlenyomatot is! :-)

Nálunk természetesen emberke formájú süti készült
Miután betettük a sütőbe, figyeljünk nagyon, mert 8-10 perc bőven elég ahhoz, hogy megsüljenek a kekszek. (Nálam légkeveréses sütőben 9 perc bőven elég volt, sőt, 8 és fél... - Kati néni megjegyzése)

Nem voltam elég gyors a fotózással

Ha kész, lehet díszíteni cukormázzal, de natúron is nagyon fincsi! Aznap még ropog, másnapra megpuhul!

Tipp: mi még nem próbáltunk, de sütés előtt lehet a kekszekre tenni diót, vagy aszalt szilvát!

Ti is kipróbáljátok? :-)


2011. december 2., péntek

The gingerbread man

Számunkra nincs Karácsony mézeskalács nélkül. Miközben sül, csodálatos illata körbelengi a lakást, igazi ünnepi hangulatot árasztva. A sütik formája nagyon változatos: holdacska, csillag, szív, kerek puszedli forma...A gyerekekkel nagyszerű lehetőséget nyújt a közös sütésre: együtt gyúrhatjuk a tésztát, hamar megsül, és már mehet is a díszítés! Cukormázzal, vagy mákkal, szezámmaggal megszórva, esetleg diót, mandulát belenyomkodva, saját kis kezüket megformázva. És, mióta Shrek meghódította szívünket, nem felejthetjük el kis barátját, Gingyt, a mézeskalács emberkét. Ujjai nincsenek, de természetesen a gombjai gumicukorból vannak...

Forrás: http://simplyrecipes.com/recipes/gingerbread_man_cookies/

A mézeskalács története egészen a 15. századig nyúlik vissza, az első mézeskalács figurákat pedig I. Erzsébet angol királynő udvarában készítették. A karakter maga egy 1875-ös gyermekújságban tűnt fel (St. Nicholas Magazine), egy mese szereplőjeként, amiben egy idős hölgy megsüti az emberke formájú kalácsot, de az váratlanul kiugrik a forró sütőből és elszalad. Egy egész falu üldözi sikertelenül. Végül szegénykét csak utoléri a sorsa, és egy róka gyomrában végzi. 



Itt elolvashatjátok a mesét angolul: http://www.topmarks.co.uk/stories/gingerbread.htm

Hamarosan egy szuper kipróbált recepttel jövünk! :-)


Forrás: 
http://en.wikipedia.org/wiki/Gingerbread_man
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Gingerbread_Man

Fordítás:
Kati néni :-)

2011. december 1., csütörtök

Candy Cane

A mai nap bizony már december első napja, így egy aktuális bejegyzéssel köszöntenénk a kedves Olvasókat. Bemutatunk egy igen kedvelt angol karácsonyi csemegét ami nem más mint, a...

Christmas candy cane - azaz bot alakú csavart cukorka


Nem egy fogacska kímélő édességről van szó, az már biztos! Nem is mai darab: kb. a 17. században kezdett Európában elterjedni, hogy pontosan honnan, azt nem tudni. Amerikában először 1847-ben tűnt fel. Fehér és általában piros színű csavart kemény cukor, eredetileg borsmenta vagy fahéj ízzel.

Mivel az első időszakban mindegyik darab kézzel készült, és nem volt még celofán, hogy szállítás során védje a törékeny édességet, nagy dolognak számított hozzájutni, egészen az 1950-es évekig, amikor a munkafolyamatot gépesítették. Innentől nem volt megállás: a cukrocskák szabadon utazhattak a világban.

A legelső cukrocskáknak nem volt még hajlított végük, a legenda szerint egy német templomi kórusvezető gondolta úgy, hogy hajlítva jobban emlékezetet a pásztorok botjára, így ezzel a finomsággal jutalmazta az éneklőket szorgalmukért. A másik történet úgy szól, azért lettek hajlítottak, hogy szépen lehessen velük dekorálni a karácsonyfát. Végleges, csíkos formáját a 19. században kapta meg, addig csak fehér színben pompázott - ugye, hogy szebb így?

Tradicionális (balra) és egy újabb változat

Aki szeretne bővebben informálódni, annak ajánljuk az alábbi angol nyelvű linket:
http://www.madehow.com/Volume-7/Candy-Cane.html

Forrás (kép és szöveg): wikipedia, www.madehow.com